menu sluiten

Ruim 1,5 miljoen mensen in Nederland ervaren klachten aan het bewegingsapparaat en ondervinden daar dagelijks last van. Dat is ook niet zo vreemd, want we worden steeds ouder. Het gaat om klachten aan de schouder, nek, heup, knie of lage rugpijn. Vervelende klachten, maar vaak wel te verhelpen.

Je hebt klachten, en dan?

Bij aanhoudende klachten kan het zijn dat de twijfel toeslaat. Is alles goed? Moet ik meer bewegen? Of juist minder bewegen of anders bewegen? Een foto of MRI misschien? Bekende twijfels en vragen. Op naar de huisarts ermee!

Verwachtingspatroon

En wat verwacht ik dan precies van mijn huisarts? Goede zorg natuurlijk. De beste zorg, en het liefst ook nog dat ik van mijn problemen af geholpen wordt! Hoe wij dat in onze regio regelen hebben we vastgelegd in een zorgprogramma. Dit gaat over hoe wij zorgverleners gezamenlijk helpen om van jouw klachten af te komen. Wil je dat weten? Lees dan verder.

Zorgprogramma orthopedie kniepijn

Inhoud zorgprogramma Orthopedie Amstelland

Om jou van je klachten aan het bewegingsapparaat af te helpen hebben huisartsen, fysiotherapeuten en orthopeden van het Amstelland Ziekenhuis gezamenlijkheid met elkaar risicoprofielen opgesteld. Per profiel hebben ze afgestemd wat de gewenste interventie is en wie de patiënt in welke fase het beste kan begeleiden. Begeleiding wordt zoveel mogelijk dichtbij huis gedaan. Verwachting (obv wetenschappelijke evidentie) is namelijk dat deze interventies bijdragen aan afname van de ervaren klachten. Foto’s of een MRI zijn in deze fase over het algemeen niet bepalend voor de invulling van behandelbeleid.

Een operatie, is dat nodig?

Wanneer de verwachting is dat deze klachten alleen door middel van een operatie verholpen kunnen worden komt de orthopeed in beeld. Er vindt dan ook beeldvormende diagnostiek plaats, en de impact van de operatie en een bijbehorend revalidatieproces wordt uitvoerig besproken. Dit is vaak een langdurig traject en de orthopeed zal in samenspraak met u bespreken of de impact van het revalidatietraject opweegt tegen de huidige klachten en het verwachtte eindresultaat. Zo kunt u in goed overleg tot een besluit komen.

Samenwerken in Amstelland

Met de vergrijzing zullen steeds meer mensen klachten aan het bewegingsapparaat ervaren. De klachten van patiënten in de huisartsenpraktijken in de regio Amstelland (Amstelveen, Ouderkerk aan de Amstel, Aalsmeer en Uithoorn) zijn vergelijkbaar, en ook de frequentie waarmee patiënten de huisarts bezoeken komt overeen. Reden voor de zorgverleners om met elkaar te kijken of alle patiënten bij ons in de regio zorg kunnen ontvangen volgens eenzelfde, goed onderbouwd zorgprogramma.

Het zorgprogramma orthopedie is ontwikkeld in samenspraak met de regionale huisartsen, fysiotherapeuten en orthopeden. Gezondheidscentrum Marne heeft hierin een voortrekkersrol vervuld. Zij hebben hun kennis en kunde gebundeld, de nieuwste inzichten in de meest effectieve behandelmethoden verzameld en samengevoegd tot een regionaal zorgprogramma. Hiermee benaderen alle zorgverleners klachten aan het bewegingsapparaat op éénzelfde manier: per probleemgebied zijn patiënt profielen en gewenste behandelroutes opgesteld. De patiënt staat te allen tijde centraal met oog voor de ernst van de problematiek, fysieke, mentale en sociale vaardigheden, omgevingsfactoren en wensen en behoeften van de patiënt. Door de intensieve samenwerking kunnen de meeste patiënten succesvol behandeld worden in de eerste lijn, door fysiotherapeuten in de lokale nabijheid. Pas wanneer de het uitgebreide behandel- en trainingsproces niet tot de gewenste resultaten leidt, en een operatie noodzakelijk is, komt de orthopeed verbonden aan het ziekenhuis in beeld.